Almalé

A Havita-Tész Szövetkezet, mint a Bold Agro Mezõgazdasági Kft. és integrációs partnereinek értékesítõ szervezete megkezdte az almalé gyártását és értékesítését.

Az MTI-nek adott sajtótájékoztatón Szabó Imre a Szövetkezet igazgatóságának elnöke a következõkrõl számolt be:

Az almalé különlegessége – túl azon, hogy sem adalékanyagokat (színezék, ízfokozó, cukor), sem tartósítószert nem tartalmaz -, hogy a hagyományos szalagpréselés helyett kíméletesebb, a borászatban alkalmazott pneumatikus technológiával préselik az almát, ezáltal több rostanyag és vitamin marad az italban – ismertette Szabó Imre.
Az 5 literes, 2, illetve 7 deciliteres kiszerelésben készülõ almalevet fõként Debrecen és Nagyvárad térségében értékesítik. Igény szerint évente 1000-2000 tonna jó minõségû „Derecske almából” készítenek 700.000 – 1.400.000 liter almalevet – fûzte hozzá.
A Havita-TÉSZ az iskolagyümölcs-program keretében 22 ezer gyereket lát el heti két alkalommal almával, és a jövõben plusz egy alkalommal almalével is – mondta a szövetkezet elnöke. Érdekességként említette, hogy õsztõl kinyitják az almáskertjeiket a gyerekek és szüleik elõtt: az érdeklõdõk a tanösvényt bejárva ismerkedhetnek meg a korszerû almatermesztéssel. Utóbbi kapcsán elmondta: kertjeikben többnyire „a madarak permeteznek”. vegyszerezés helyett ugyanis 16 madárfaj gondoskodik a kártevõk elpusztításáról.

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/08/17/16/Almale_a_Havita_TESZ_tol.aspx

Derecske, 2013. augusztus 18.

Hasolnó cikkek