2023 az ágazatvezetők szemével


Mozgalmas év áll a Bold Agro Kft. minden egyes üzletága mögött. Mivel foglalkoztunk a sertéstelepeken ebben az évben? Milyen változások történtek a gyümölcslégyártásban? Mivel töltötte 2023-at gyümölcstermesztésünk? Milyen eredményeket ért el a növénytermesztés? Hogyan alakult az idei év az étterem számára? Milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a központi adminisztrációnak? Megkértük ágazatvezetőinket, hogy meséljenek az elmúlt évről.

Gyümölcslégyártás – Szabóné Karcza Veronika

Gyümölcsléágazatunk mögött egy igen mozgalmas év áll. Új termékeket fejlesztettünk: elérhetővé vált a DÉR Juice Narancslé almával 0,33 literes és 3 literes kiszerelésben is. Az őszi almalégyártással rekordot döntöttünk csakúgy, mint az itt gyártott gyümölcslevek éves értékesítésével.

„Büszkék vagyunk rá, hogy 2023 őszén a Derecskei Gyümölcsös almáiból préselt DÉR Juice 100% almalé elnyerte a legjobb 100%-os almalé díját a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület vaktesztjén. Ez a győzelem azt bizonyítja, hogy minőségi alapanyagokból a legjobb technológiával egy igazi prémium terméket lehet előállítani. Üzemünket hamarosan bővíteni fogjuk, ennek a tervezésébe jelenleg rengeteg energiát fektetünk és izgatottan várjuk a jövő évet, amikor is a tervek elkezdenek majd szépen formát ölteni. A fejlesztés célja a Bold Agro Kft. jelenlegi gyümölcsfeldolgozásának teljes megújítása modern, költséghatékony, gazdaságos és környezetbarát technológiák alkalmazásával. „

Gyümölcstermesztés – Kövér László

„2023-ban jól indult a tavasz, mivel a gépek karbantartási munkálataival és a metszéssel is naprakészek voltunk. A szélgépeknek hála a tavaszi fagy sem tett kárt növényeinkben, május közepére pedig az összes 2022-es almánkat sikerült értékesítenünk. A nyár derekán elindult a meggyszezon: kiváló minőségű és talán minden idők legnagyobb szemű meggyeit sikerült betakarítanunk az idei évben – közel 500 tonnát. Mint minden esztendőben, 2023-ban is a meggyszedéssel párhuzamosan dolgoztunk az alma kézi ritkításán. A kedvező termésprognózis az alma esetében is beigazolódott. A szezon végére több mint 4100 tonna almát szüreteltünk le – ez 24,5 millió darab kézzel szedett gyümölcsöt jelent. Volt olyan ültetvényünk, ahol 74 tonna/hektár volt a termésátlag. Az idei gyümölcs minősége is kiemelkedő: a jéghálóval védett ültetvények esetében 90% volt az étkezési alma aránya.

2023 emellett a technológiai újítások éve is volt nálunk: a növényvédelem, az agrotechnika és a hűtőházi anyagmozgatás terén is új fejlesztéseket vezettünk be. Emellett csapatunk 7 új állandó munkatárssal bővült. A kiemelkedő eredmények szempontjából elengedhetetlen csapatösszetartást időről időre izgalmas csapatépítő programokkal igyekszünk erősíteni: ebben az évben a Bihari-hegységben kirándultunk együtt munkatársainkkal.”

Központi adminisztráció – Szőllősi Dávid

„2023 igazi mérföldkő volt a Központi Gazdálkodás életében. Január elsején a Bold Agrónál bevezetésre került az SAP vállalatirányítási rendszer. Az új rendszer bevezetése nem csak új eszközt adott a könyvelés működtetéséhez, egyúttal rá is kényszerített bennünket a folyamataink, működésünk átgondolására és az aktuális működéshez való hozzáigazodásra. Egy kihívásokkal teli év van mögöttünk, amely megalapozza a jövőbeni működésünket. 2024-ben, ezen alapokra építve szeretnénk stabilizálni a rendszer működését és a hiányzó fejlesztéseket véglegesíteni. A rendszer segítségével közelebb kerülhetünk az azonnali, hatékony és pontos riportok készítéséhez, amelyek tovább erősítik majd mind a napi működésünket, mind pedig a beruházási döntéseket.”

Növénytermesztés – Buglyó Norbert

„2023 nem volt könnyű év a növénytermesztésben. Tenyészidőben Derecskén és Konyáron is a megszokott csapadék töredékét kaptuk: 5-600 mm helyett alig 350, illetve 200 mm-t. Ettől függetlenül azonban nagyon jó termésátlagot mértünk, ami a technológiai fegyelemnek, illetve a szervestrágyázásnak is köszönhető. 7,56 tonna/hektár árpatermésünk az országos átlag fölötti, CCM kukoricából pedig rekord 14 000 tonnát sikerült betakarítanunk tökéletes, 33%-os nedvességtartalom mellett. A feladatainkban segítségünkre voltak gépeink is: idén állt munkába új permetezőgépünk és két új traktorunk. Gépeinknek és a csapatunknak hála tartani tudtuk a csaknem 1000 hektárt érintő árpavetéstervünket is idén ősszel.

Munkatársaink nemcsak a földeken állták meg a helyüket, 2023 ugyanis az e-permetezési napló használatának köszönhetően új adminisztratív kihívásokat is tartogatott, emellett hivatalos ellenőrzéseken is meg kellett felelnünk az idei évben. Csapatunk munkáját idén is csapatépítő bulikkal köszöntük meg, illetve immár egy vadonatúj pingpongasztal és darts is várja a kemény munka után kikapcsolódásra vágyó kollégákat.

Büszkék vagyunk arra, hogy Növénytermesztés ágazatunk csatlakozott az Agreena tanúsítási programjához. Szaktanácsadókkal működünk együtt annak érdekében, hogy szén-dioxid kibocsátásunkat hektáronként minimum 1 tonnával csökkentsük, 1500 hektárnyi terület esetén ez 1500-2000 tonnával kevesebb légköri szén-dioxidot jelent.”

Sertéstenyésztés – Nagy Sándor

„A derecskei telepen az állománycsere részeként betelepített új, 2300 darabos kocaállomány fialása januártól kezdődött. A felújítások befejezése után, június végére pedig újra üzemszerűen működött a telep minden részlege. A magas egészségügyi státuszú sertésállomány nagyon magas színvonalon termel. A felújítások során beépített technológiai elemek pedig hozzák az elvárt eredményeket.

Sárándon az év elején betelepítésre került az új 1100 kocás tenyészistálló, júniustól pedig ott is megkezdődtek a fialások. Így már ez a telep is teljes kapacitással, 2200 db kocával dolgozik.

A hajdúbagosi hízótelep az energiahatékonyság javítása érdekében napelemet kapott. Ez a telepünk egész évben folyamatosan, magas színvonalon termelt. Érdekesség, hogy itt hizlaljuk a Sárándon felnevelt malacaink felét.

Konyáron az év elején megkezdődött egy 10 ezer férőhelyes hizlalda építése. Várható átadása 2024 májusa, ettől az időponttól a sárándi malacok másik fele Konyáron fog majd nevelkedni.

A sertéstenyésztő csapat a növekedéssel összhangban a korábbi 55 főről 72-re gyarapodott. Kialakítottunk egy műszaki csoportot is, amelynek feladata a telepi karbantartások, javítások elvégzése. A jövő évben a konyári teleppel még 5 fővel fogunk növekedni. A beruházok befejezése után pedig az ágazat éves hízókibocsátása 2025-től körülbelül 150 000 darab hízó, 17 millió kilogramm élő sertés, valamint 12 milliárd forint értékben fog alakulni.”

Vendéglátás – Séra-Szabó Veronika

„Számunka az idei évben a legnagyobb mérföldkő az volt, hogy az Almavirág séfje bejutott a Bocuse d’Or magyar döntőjébe. Az elért eredmény az étterem minden dolgozóját dicséri, mivel az ő helytállásuk nélkül Szabiéknak nem lett volna lehetőségük arra, hogy a felkészülésnek szenteljék az idejüket.

A jelentkezéshez pályázatot kellett benyújtanunk ételfotókkal és az étel technológiai leírásával. 30 pályázó közül 8 versenyző és segéd páros jutott tovább a második megmérettetésre, amelyre Budapesten, a Bocuse d’Or Akadémián került sor. Itt két ételt kellett a séfeknek elkészíteniük a kötelező alapanyagokból, amely ezúttal az alma, a cékla, a zeller és a lazac volt. Az elődöntőből 4 versenyző jutott be a magyar döntőbe, amely a Hungexpón került megrendezésre. A kötelező hozzávalókból itt 5:40 perc alatt kellett két tányért prezentálni. A zsűrit 8 konyhai zsűritag és 15 kóstoló zsűritag alkotta, ahol az Almavirág delegált séfje Breitenbach Attila is lehetőséget kapott arra, hogy értékelje a döntősök ételeit. Séfünk, Balog Szabolcs – akit a Séfek séfe című műsorból ismert Vomberg Frigyes készített fel a megmérettetésre – a sikeres pályázat utáni elődöntőn túljutva végül a magyar döntő 2. helyéig menetelt és társával, Takács Lászlóval elnyerték a Legjobb Csapatmunka díját is.”

Kép forrása: haon.hu

Hasolnó cikkek