Új védjegy garantálja a magyar sertéshús kiváló minõségét
A Kiváló Minõségû Sertéshús (KMS) védjegy garantálja ezentúl, hogy az ezzel a jelzéssel ellátott sertéshúsok és sertéshús készítmények megbízható, felelõs magyar gazdaságból származnak, elõállításukat rendszeres, szigorú és folyamatos ellenõrzés kísérte, útjuk pedig az élõállattól a vásárlásig nyomon követhetõ. A KMS védjegy segíti a fogyasztókat abban, hogy átlagon felüli minõségû, hazai terméket választhassanak.
A Kiváló Magyar Sertéshús védjegyet a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából 2014 márciusától a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezeti be.
Új sertésstratégia: fókuszban a minõség
A Vidékfejlesztési Minisztérium a sertésstratégia részeként 2013-ban döntött arról, hogy létrehozza a Kiváló Magyar Sertéshús (KMS) védjegy és terméktanúsítási rendszert, melynek kidolgozásával és bevezetésével a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot (VHT) bízta meg.
A Kiváló Minõségû Sertéshús védjegy használatát pályázat útján nyerhetik el sertéshizlaló vállalkozások, õstermelõk, sertés vágóhidak, daraboló és feldolgozó üzemek csakúgy, mint a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek.
Kiváló minõség az élõállattól az asztalig
A KMS Védjegy, amelyet kizárólag magyar vállalkozások nyerhetnek el, egy átfogó terméktanúsítási rendszert takar, amely a teljes sertés termékpályát lefedi. A tanúsítás során az auditorok szigorúan ellenõrzik a sertéshús elõállításának minden fázisát. A vizsgálatok nem egy kiragadott piaci szereplõt, vagy annak egy termékét vizsgálják a termékpálya adott pontján, hanem biztosítják, hogy a termék a termékpálya minden szintjén, a hizlaldától egészen a fogyasztók asztaláig megfelel a minõsítési kritériumoknak. A tanúsítás vizsgálja a termékek minõségét és az elõállítás élelmiszerbiztonsági, nyomonkövethetõségi, állatjóléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételeit.
Mitõl kiváló minõségû a magyar sertéshús?
Kiváló Minõségû Sertéshúsnak a Magyarországon felnevelt, GMO mentes kukorica és egyéb szemes gabona alapú, az EU által engedélyezett takarmány összetevõket tartalmazó takarmánnyal etetett vágott állat húsa minõsíthetõ. A nem növényi eredetû összetevõk aránya a takarmányban nem lehet nagyobb 5 %-nál. A hazai tájakon megtermelt, minõségi kukoricával és búzával etetett sertésekbõl elõállított sertéshús egyedi, zamatos ízvilággal rendelkezik. A védjeggyel ellátott minõségi sertéshúsból készült étel finom és zamatos, mind ízében, mind teltségében, mind pedig beltartalmi értékeit tekintve összetéveszthetetlen, magas élvezeti értékû.
A Védjegy minõségi garanciát jelent a fogyasztó számára. Célja, a minõségi sertéshús termékek népszerûsítése mellett az is, hogy az átlagon felüli hazai sertéshús termékek irányába orientálja a fogyasztókat, valamint, hogy a magas élvezeti értékû termékek fogyasztását növelje.
Tudatos döntéssel a hazai fejlõdésért
A Kiváló Minõségû Sertéshús Védjegy a sertéságazat egészének lehetõséget nyújt arra, hogy kiváló, egyedi ízvilággal rendelkezõ, hagyományos termékeit itthon és külföldön egyre szélesebb körben ismert, a kiválóságot és a magyar származást szavatoló védjeggyel hozza forgalomba.
(forrás: www.elelmiszer.hu)
