130 hektáros, több mint 260 000 fának otthont adó gyümölcsösünkben egész évben van teendő. Ahogyan korábbi cikkünkből is kiderült, még télen sincs megállás. Nyáron azonban valósággal zsong a kert. Állandó munkatársaink mellett alkalmi munkavállalók is csatlakoznak hozzánk, hogy minden feladatot időben, a gyümölcsös ütemében tudjunk elvégezni. Összegyűjtöttük, mivel telik a 2023-as nyár a Derecske és Sáránd között elterülő ültetvényekben.
Meggyrázás
Június 22-én kezdődött el idén a meggybetakarítás időszaka. Az érdi bőtermő érik a legkorábban, így nálunk minden évben ezzel a fajtával indul a meggyszezon. Az érdit a kántorjánosi, a debreceni bőtermő és a petri meggy követi. Minden meggyfajta picit más, de talán érdekes lehet, hogy a meggy íze, mérete és beltartalmi jellemzői nemcsak a fajtától függően változnak. Az adott év időjárása jelentős mértékben befolyásolja a gyümölcsök jellemzőit, és így természetesen – ahogyan a borok esetében is megkülönböztethetjük az évjáratokat – a meggyből készült termékek is minden évben picit különbözőek lehetnek. Idén a sok esőnek köszönhetően nagy méretű, lédús gyümölcsöket neveltek a fák, viszont a kevesebb napsütéses óra miatt a cukortartalom valamivel elmarad a tavalyi terméshez képest.
.jpg)
Hogyan folyik nálunk a meggyszedés? A gyümölcsök hatékony és kíméletes betakarításához gépi és kézi erőt alkalmazunk. A fákról géppel rázzuk le a termést egy kihúzható ponyvára. Ezzel a ponyvával egy szalagra továbbítjuk a gyümölcsöt, miközben ventilátor segítségével megszabadítjuk a közé hulló levelektől. A szalag az így megtisztított termést rekeszekbe juttatja. A rekeszek megtöltését munkatársaink felügyelik és a meggyel telt ládákat is ők helyezik át a velük haladó szállítókocsikra. A meggyet ezután hűtőházba szállítjuk és gondoskodunk arról, hogy az minél hamarabb a felhasználási helyére kerüljön. A meggyrázás ideje alatt körülbelül 40 fő veszt részt a napi folyamatokban.
Teendők az almafák körül
Az idei év időjárása az almatermésnek is kedvez. Fáink nagyon jól érzik magukat, így szép számmal sorakoznak a kis almák is az ágakon. Figyelnünk kell azonban arra, hogy a fákon csak annyi gyümölcs legyen, amennyit a növény jó minőségben fel is tud majd nevelni. Az optimális gyümölcsterhelés beállításához június közepétől egészen július végéig – a meggyrázással körülbelül párhuzamosan – végezzük a kézi almaritkítást, amely során egyenként eltávolítjuk a kevésbé szép, nem teljesen egészséges vagy túl apró gyümölcsöket. Így a fának kevesebb almára kell koncentrálnia, a megmaradó gyümölcsöknek ezért több tápanyag jut. A ritkításnak köszönhetően nagyobb és jobb minőségű termést nevelnek a növényeink. A tavalyi évhez képest idén jelentősebb óraszámot kell fordítanunk erre a feladatra és napi 20-30 fő munkája szükséges ahhoz, hogy időben végezzünk a ritkítással.
.jpg)
A kézi ritkítás mellett ebben az időszakban figyelmet kell még szentelnünk az almafák ágainak rögzítésére is. Különösen a fiatalabb, új telepítésű ültetvényeknél áll fent annak a veszélye, hogy a hajtások és a gyümölcsök növekedésével a fák sérülékennyé válnak, az ágak könnyen elhajolhatnak és akár le is törhetnek. Ezt előzzük meg azzal, ha kötözőmadzagokkal és kampókkal rögzítjük a gyengébbnek látszó ágakat.
Almaszedés
Az almaszezont sokan az őszi időszakhoz kötik. Gyümölcsösünk legkorábban érő almáit azonban már a nyár végének közeledtével elkezdjük betakarítani. Nálunk a Gála almák érésével – augusztus közepén – kezdődik az almaszüret, ami egészen október végéig tart. A nyári kezdést követően a szeptemberi csúcsidőszakban akár 180 ember is együtt dolgozik az almák betakarításán. Az almaszedést ugyanis kizárólag kézzel végezzük. Gondosan válogatva konténerekbe gyűjtjük az almákat, majd hűtőházba szállítjuk a termést, ahol a hőmérséklet és az oxigénszint szabályozásának köszönhetően gyümölcseink hosszú hónapokon keresztül frissek maradnak.
.jpg)
A nyár a gyümölcsösben az az időszak, amikor szó szerint élvezhetjük az addig befektetett munkánk gyümölcsét. Ilyenkor kapunk a növényeinktől visszajelzést arról, hogy megfelelően végeztük-e addigi munkánkat. A fák ugyanis termésükkel hálálják meg a gondoskodásunkat.