Gondos gazdák ízcsodái és az első ropogós piros almák a Derecskei Gyümölcsösben.
Példa értékű termelői összefogás, hagyományos paraszti élelmiszer-előállítás, régi és a mai módszerekkel készített különböző produktumok – ez vár mindenkire, aki kilátogat augusztus 18–20-a között az első alkalommal megrendezendő Gála Ünnepre, a titkokkal teli Derecskei Gyümölcsösbe. A rendezvény vendégei megkóstolhatják és megvásárolhatják az idén áprilisban a közösségi almafa ültetés keretében gyermekek által létesített ültetvény elsõ termését, a friss, zamatos piros Gála almát. Ezen az eseményen mutatkozik be a Hajdúsági Modern Gazdák konzorcium. A jelenleg 10 termelõbõl álló szervezet valamennyi tagja a hagyományokra épülõ, különleges minõségû élelmiszereket elõállító, a térségben élõ elismert gazda.

Kérem a környékbeli embereket, hogy szeressék a helyit! – Szabó Imre
© Fotó: Derencsényi István
Fesztivállal gazdagodnak
A közelgõ Gála Ünnep kapcsán az Almavirág étteremben megtartott pénteki sajtótájékoztatón Szabó Imre, a Derecskei Gyümölcsös alapítója, a rendezvény megálmodója elmondta: elkötelezett a helyi értékek, hagyományok és a gondos gazdák irányába, így különösen fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körben sikerüljön megismertetni õket az idelátogató vendégekkel. Célja egy olyan gasztronómiai rendezvény megszervezése, amely messzi vidékekrõl is idecsábítja az érdeklõdõket, a saját élményeiken keresztül pedig egy emlékezetes fesztivállal lesznek gazdagabbak.
– Nagyon örülök, hogy idén elsõ alkalommal megrendezzük Gála Ünnepünket. Egy olyan gasztronómiai rendezvényrõl van szó, amit teljes mértékben termelõi összefogás eredményeként valósítunk meg. A rendezvényt gasztronómiai vonalon nagyban segíti a nemrég felújított Almavirág Étterem, amely a három nap alatt egészséges, helyi termelõk ízcsodáival kívánja elkápráztatni a betérõ vendégeket. Ezen felül a vidéki kultúra megismerése céljából a rendezvény ideje alatt a magyar folklór értékeit is bemutatjuk, így a gyerekek megismerkedhetnek a száraztészta és a friss túró készítésével, valamint az almából készült „varázs almalekvárral” is – sorolta az alapító.
Frissebb, környezettudatosabb
A rendezvény célja, a térségünkre jellemzõ hagyományos, valamint annak mai, modern, környezettudatos módon elõállított helyi élelmiszerek népszerûsítése és megismertetése. A résztvevõk játékos formában érthetik meg, miért is jó a környezettudatos egészséges táplálkozás. A kisvonatokon utazva pedig bejárhatják kertet, és a 110 hektáron elterülõ gazdaság legizgalmasabb pontjait.
– A Derecskei Gyümölcsös már évek óta tart különbözõ programokat a gyümölcstermesztésrõl az egészséges táplálkozás szellemében. Az idén elõtérbe helyeztük a gasztronómiát. Gyorsan egyértelmûvé vált, hogy a helyi gazdák által termelt élelmiszerek gyakorlatilag lefedik egy étterem teljes palettáját, továbbá a környékbeli fogyasztók számára még kihasználatlan elõnyei is vannak. A helyi termékrõl tudható, hogy frissebb, elõállítása környezettudatosabb, mint távolabbi tájakról származó. Elõnye az is, hogy könnyen kideríthet az elõállítója. A konzorcium tagjaiként felismertük egymásban, hogy mindannyian a modern technológiák felhasználásával a hagyományokból építkezünk. Amennyiben a termékeinket helyben tudjuk feldolgozni és értékesíteni, az sokkal alacsonyabb költséggel és kisebb környezetterheléssel jár. Kérem a környékbeli embereket, hogy szeressék a helyit, ezzel is támogatva a vidéki életet és foglalkoztatást. Ezért is invitálunk mindenkit a Gála Ünnepre, hogy ismerkedjenek meg az ízeinkkel, és ha tetszett, vigyék jó hírünket – mondta Szabó Imre.
© Fotó: Derencsényi István
Forrás: haon.hu